Trodde vi var bortom detta tjafs


En blogg jag läste förut, slutade läsa och sen började läsa igen för en litet tag sedan, skrev ett viktigt inlägg här om dagen. Det handlar om Jerringpriset, Rolf Göran Bengtsson, ridsport och acceptans. Läs själva!

Therese
skrev såhär:

Acceptera Sporten

Jag vill börja med att säga att alla som var framröstade i årets jerringpris var alla värdiga vinnare, tack vare deras prestationer.

Någonting som jag förundras och irriteras över är hur människor, som inte är insatta i ridsporten, väljer att agera när tex Rolf-Göran Bengtsson vann Jerringpriser 2011 igår. 

Istället för att glädjas åt en annan idrottare så väljer folk att skriva & säga saker som "Ridsport är ingen sport, de är en hobby", "Hellner var mer värd priset, jävla RGB", "Det var ju hästen som borde fått priset" osv. Statusuppdateringarna på facebook igårkväll var både barnsliga, patetiska, själviska och fullkomligt idiotiska.

Istället för att gå in och skriva "Grattis RBG, men jag höll på Hellner" så måste man trycka ner ridsporten rakt ner i botten på dagisnivå och skriva att hästen passar bäst på mackan. Kom igen, väx upp!

Vad folk som inte är insatta i ridsporten förstår är hur svårt det är att hitta den där hästen som har allt de där som krävs, viljan, kapaciteten, styrkan och modet för att klara dessa klasser - det står inte en Ninja La Silla i varje stall.
Att sen förstå hur svårt det är att ta sig upp i 1,60 klasser, rida internationellt, ta sig till EM och sedan rida dessa klasser felfritt, det kräver mer än folk tror. Och man måste inse att det inte heller bara är Ninja som tagit Rolf-Göran dit han är idag. De är hans skicklighet att ta upp flera hästar på samma nivå, så de är faktiskt fler än Ninja som är delaktiga i detta pris.


Att ta ett EM-guld, ligga 1a på världsrankningen och att vinna flera olika internationella klasser är så betydligt mycket svårare än vad en vanlig Svensk kan förstå.

Om det nu hade varit sådär enkelt som alla säger, hur kommer det sig då att inte fler ligger i världstoppen, rider 1,60 klasser, vinner var och varannan start och står med i tidningarna? Framför allt, om det är så enkelt - varför är inte jag där?

Att ridning kan se enkelt ut, de vet de flesta. Men hur många är det som vågar sig på det? Att sitta på ett stort djur som i grunden är ett flyktdjur och väger 600 kg och sen få den att lyssna på dig, få den att lita på dig - att göra saker som kanske inte i grunden är speciellt normalt. Att få detta djur att sammarbeta och följa dina instruktioner, hur många orkar detta och framför allt - hur många vågar?

Rolf-Göran hade kanske inte tagit detta EM-guld, eller legat på världsrankningen utan Ninja, Ninja hade kanske inte fixat detta utan Rolf-Göran.. I ridsport måste du vara två, två stycken individer som funkar ihop, som kan samarbeta, lita på varandra och vara ett riktigt teamwork. Hästen klarar inte av att hoppa 1,60 banor felfritt utan sin ryttare - Ryttaren klarar inte av att hoppa 1,60 banor felfritt utan sin häst.

Det funkar inte heller att sätta upp en duktig ryttare på en oduglig häst, eller en oduglig ryttare på en fantastisk häst. Det kan funka för en kort stund, men inte på EM nivå. I fotboll däremot kan du sätta in en oduglig spelare tillsammans med fem andra stjärnor - varför? De fem stjärnorna på plan backar upp den odugliga som i bakgrunden knappt syns, men de går. De funkar inte i ridsport!

Att sen vräka ur sig att "Hur långt och högt hade RGB kunnat hoppa utan sin häst?" och tro att det var smart sagt är skrattretande! Då frågar jag tillbaka, till er fotboll- och hockeyfans. Hur hårt hade Sedin kunnat skjuta pucken in i mål utan sin klubba? Hur hade Zlatan kunnat bli en sån bolltrollare och fantastisk fotbollsspelare utan sin fotboll och sina lagkamrater? Det är nämligen precis samma sak.

Jag tycker att det är otroligt stort att Rolf- Göran och Ninja har kommit så långt som de gjort och att Rolf-Göran igår vann Jerringpriset. Jag är stolt att hålla på med sporten Ridsport och jag är otroligt tacksam för att Ridsporten får visa hur stor den är och att vi faktiskt har på en Idrottsgala att göra! Och jag hade då aldrig gått in på facebook och klankat ner på någon annan människa eller sport bara för att min favorit inte vann..

På samma sätt som alla dessa fotbolls-spelare och fotbollsfan inte förstår hur stora prestationer Rolf-Göran gjort inom ridsporten, kan vi inom ridsport kanske inte riktigt förstå Sveriges landslags prestationer i fotboll. Vi kanske inte förstår varandras sporter och hur tufft de är i våra respektive sporter, men bara för de behöver vi inte slänga ur oss en massa skit. Ridsport är en sport - du må inte gilla de, men jag gillar inte skidåkning eller hockey - men tro fan på att det är en sport iallafall!

Lär er att acceptera varandra och deras sporter och för i helvete - Lär er glädjas åt andra!


Stort Grattis till Rolf-Göran Bengtsson till Jerringpriset 2011 !

källa: http://tesskliintestam.blogg.se/

Kommentarerna kring detta inlägg var många och de allra flesta höll stort med. Det fanns två kommentarer som, vars författare, inte verkade ha läst texten eller ha koll på läget alls. Såhär kommenterade jag:


Postat av: Sandra - häst och vardag

Det där var klockrent! Jag kunde inte sagt det bättre själv, vill bara tillägga att inom ex hockey eller skidor så har inte klubban/pucken eller skidorna en egen vilja. DET HAR HÄSTEN! Får den plötsligt nog så kan den stanna. I ridsporten måste man inte bara jobba och träna sig själv, man är bara en hälft i ett ekipage och måste tänka på hästens kost, träning och välmående också! Tycker att de två negativa kommentarerna här över inte verkar ha läst texten, bara rubrikerna?

2012-01-17 @ 21:28:14
URL: http://sandraidahelena.blogg.se/

Skriv gärna en kommentar om det här ni också, antingen här eller hos Tess!

Självklart kollade jag med henne innan om det var okej att jag kopierade texten och länkade henne!


Kommentarer
Postat av: Minna

Men herregud jag håller verkligen med!

2012-01-18 @ 22:30:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0